Sałatka azjatycka  z wodorostów i nasion konopi
santa-royalKonopne przepisySałatka azjatycka z wodorostów i nasion konopi
Surówka jest niesamowicie chrupiąca i pełna składników odżywczych. Będzie świetną odmianą dla tradycyjnych sałatek, sprawdzi się jako danie samo w sobie albo dodatek do dania głównego czy na stole Wielkanocnym. Znajdziecie tu rodzimą rzodkiewkę, marchewkę i ogórek i bardziej egzotyczne i niecodzienne składniki, takie jak glony wakame i ziarna konopne. Jeżeli z nich zrezygnujecie, surówka wciąż będzie pyszna, ale warto ich poszukać, bo są nie tylko pyszne, ale i zawierają wiele cennych składników:
wodorosty wakame – zawierają mnóstwo witamin i minerałów, przede wszystkim duże zasoby kwasu foliowego oraz sporo manganu, który pomaga przyswajać witaminy. To też świetne źródło kwasów nienasyconych omega-3. Przy okazji są niskokaloryczne, a sycą – więc warto je dodawać do swojej diety. Pamiętajcie, że przed ich spożyciem trzeba je namoczyć w wodzie na 30-40 minut. Potem są gotowe do spożycia. Możecie je dostać w sklepach z żywnością orientalną, lepszych delikatesach albo on-line.

ziarna konopne – to cudownie chrupiące, malutkie kuleczki o orzechowym posmaku, jedne z tzw. superfoods. Uwielbiam dodawać je do sałatek czy deserów i posypywać nimi praktycznie wszystko. Są prawdziwą bombą witamin i minerałów. Dostarczają więcej kwasów z grupy omega – 3 i omega – 6 niż len i orzechy, a na dodatek w idealnej proporcji 3:1 między kwasami omega-6 i omega-3. Są przy tym doskonałym źródłem wegańskiego, hipoalergicznego i łatwo przyswajalnego białka. Możecie je dostać w sklepach ze zdrową żywnością. Ja używam nasion konopi firmy HempKing, jako że pochodzą z upraw ekologicznych. Mam więc pewność, że nie są niczym zanieczyszczone.

Niezbędne w konopnej kuchni

Olej konopny  tłoczony na zimno
WysyłkaWysyłamy w 24 godziny
DostawaWysyłamy od 2022-09-30